torstai 13. elokuuta 2015

5 päivää merellä - Örö

Oltiin viiden päivän purjehduksella ja kevyessä tuulessa päästiin kivasti purjeitakin nostamaan. Missiona oli mennä katsomaan Örötä, uutta avattua vierasvenesatamaa vanhaan puolustusvoimien kohteeseen. Örön linnakesaari on todella kaunis ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Täynnä henkeä salpaavia maisemia, nostalgista tunnelmaa ja raikasta meri-ilmaa.
Piipahdettiin myös luonnonsatamassa Dysskärissä, josta tuli lähtö klo 4:20 kylkeen lätkyttävän aallokon takia, sekä pari yötä vietetiin Kasnäsin satamassa saunan ja minigolffin merkeissä. 
Kesäiset kelit tuli vihdoinkin ja kyllä niistä on nautittukin. Uin joka päivä vähintään kerran ja suppailemassakin on muutaman kerran tullut käytyä täysin bläkällä järvellä. 
 Kiinnostuneet käykää ihmeessä tutustumassa Örön omiin hyviin nettisivuihin, sinne pääsee myös vesibussilla. (www.örö.fi)
 
Annan kuvien puhua puolestaan, mutta on pakko sanoa, että jos tuota purteloa ei olisi, jäis aika monta mieletöntä paikkaa näkemättä, enkä edes käsittäisi että tälläisiä suomessa on.


"Venäjä linnoitti Örön 1915 – 1917 Suomen ollessa Venäjän autonominen osa. Linnake kuului Pietari Suuren Merilinnoitukseen, joka rakennettiin suojelemaan pääkaupunki Pietaria mereltä tulevalta hyökkäykseltä. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun saakka. Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Päänähtävyydet ovat 12 tuuman kasarmialue ja järeä tykkipatteri, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä merkityt retkeilyreitit tutustuttavat eri kohteisiin."
    www.örö.fi  "Satamassa on noin 70 venepaikkaa sataman omissa laitureissa. Satamassa on sekä aisa- että kylkikiinnitys. Suuremille aluksille mahdollisuus myös kylkikiinnitykseen.
Huippusesongin aikana satamakapteeni voi tarvittaessa myös osoittaa paikkoja saaren muista laitureista. Ankkurin käyttö vierassatamassa ja Örön lähivesillä on kielletty."
www.örö.fi


Kasarmialuetta


Lähtiskö lyhyen ikävän vai pitkän ikävän suuntaan? Terhi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parhautta on saada kommentteja!